3.4.2011

Tehtävä 2C

Tehtävä 2C: Liikkuva kuva

Kuvataiteen opettaja Mikko haluaa opettaa kuvakokoja ja kuvakulmia, sekä tarinan rakentumista leikkauksen avulla televisiosarjoissa. Hän haluaa käyttää oppilaita kiinnostavia sarjoja ja esittää otteita Salatut elämät -sarjasta. Mikko on nauhoittanut sarjasta muutamia jaksoja, mutta on epävarma tarvitaanko nauhoittamiseen ja esittämiseen erillinen lupa. Sen monimutkaiseen hakemiseen ja mahdolliseen maksamiseen koululla ei ole resursseja. Tulisiko Mikon hankkia lupa ohjelmien nauhoittamiseen, vai onko lupa hankittu hänen puolestaan?  Kerro myös koskeeko jokin tekijänoikeuden rajoitus (poikkeus) teosten esittämistä opetuksessa.

Opettajilla on tapana nauhoittaa opetuskäyttöön televisio-ohjelmia ja säilyttää niitä opettajanhuoneessa kasetteina ja DVD-levyinä. Osa tallenteista on todella vanhoja. Onko opetuskäyttöön nauhoitettujen ohjelmien säilytysaikaa rajoitettu? Joukossa on myös joitakin kokoillan elokuvia. Onko kokoillan elokuvien esittämiseen valmiiksi lupa, ja jos ei ole, mistä sen saa?
Mikko on löytänyt YouTubesta joitakin hyviä harrastelijavideoita, joita hän haluaisi esittää oppilaille videotykin kautta. Voiko Mikko esittää Youtubesta videoita ilman erillistä lupaa? Jos lupa tarvitaan, kuka sen voi antaa?


Vastauksia ja pohdintoja kysymyksiin:

Tekijänoikeuslaissa on erikseen pykäliä, jolla opetuksen ja opettajan tarpeita huomioidaan. Laki antaa opettajalle oikeuden esittää julkaistuja teoksia opetuksessa. Esitysoikeus kattaa vain julkaistut teokset, joten TV- ja radiolähetykset, jotka ovat pelkästään julkistettuja, eivät ole sen piirissä. Tämän vuoksi opetus- ja kulttuuriministeriö tarjoaa opettajille lisäoikeuksia sopimuslisenssillä. Sopimuslisenssi sallii maksuttomassa opetustoiminnassa seuraavien kanavien esittämisen ja tallennuksen: YLE TV1, YLE TV2, YLE TEEMA, FST5, MTV3 sekä YLEn radiokanavat. Näiden kanavien kotimaisia ja yhteispohjoismaisia opetusohjelmia sekä yleisradion radiokanavien ohjelmia saa tallentaa pysyvästi opetuskäyttöön. Muita kuin opetusohjelmia saa näistä televisiokanavista tallentaa kahden vuoden ajaksi. Elokuvien (elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevat), mainosten sekä ulkomaisten jatkuvajuonisten sarjojen tallentaminen ei kuitenkaan ole sallittua.

Mikko voi siis tallentaa Salattujen elämien jaksoja ja käyttää niitä apuna opetuksessa, sillä Opetusministeriö on hankkinut Kopiostolta, lähettäjäyrityksiltä ja elokuvatuottajia edustavalta Tuotokselta luvat ohjelmien tallentamiseen opetus- ja tutkimuskäyttöön. Koko illan elokuvia Mikko ei voi esittää. Jos kyseessä on kotimainen elokuva, hän voi hankkia käyttöluvat Tuotoksen sivuilta. Jos kyseessä on ulkomainen elokuva, käyttöluvat vai hankkia M & M Viihdepalvelun sivuilta.

Milenkiintoista on miettiä sitä, ovatko peruskoulun opetustilanteet yksityisiä vai julkisia tilaisuuksia. Tekijän yksinoikeus teoksensa näyttämiseen ja esittämiseen koskee nimittäin vain julkisia tilanteita. Peruskoulun opetushan on periaatteessa julkista, mutta oppitunnit ovat rajattu vain kullekin tunnille kuuluville oppilaille. Tällöin voidaan ajatella, että oppitunnit ovat yksityisiä tilaisuuksia, jolloin videoita voisi näyttä ilman mitään rajoituksia.

Julkaistuja teoksia saa esittää opetuksessa, mutta verkkosisällön osalta on epäselvää, onko se julkaistua vaiko ei.  Lisäksi on epäselvää, mitkä kaikki ovat elokuvateoksia, joita opettajat eivät saa esittää. Videoteoksen ja elokuvateoksen ero on aika häilyvä, joten opettajan oma harkinta korostuu tällaisessa tilanteessa. YouTube videot ovat normaalia verkkosisältöä, joten niiden katselu suoraan verkosta on sallittua. YouTuben idea on se, että videot ovat julkisia  ja kaikkien katseltavissa. Videot on mahdollista laittaa myös yksityisiksi, jolloin niitä ei voi katsella muut kuin ne henkilöt, jotka ovat saaneet linkin tai kutsun videon katselemiseksi. YouTubessa olevien videoiden tekijänoikeudet ovat niillä henkilöillä, jotka ovat ne sinne ladanneet. Heiltä voi vielä halutessaan kysyä lupaa videon esittämiseen. Voidaankin ajatella, että opettajat voivat esittää opetuksen apuna kaikkia julkaistuja videoita ja verkossa julkistettuja videoita, jotka ovat eivät ole elokuvamaisia ja ovat laillisia.

Lähteet:

1 kommentti:

©Opettaja kirjoitti...

Hei Antti,

vastauksessasi on oikein hyviä huomioita. Olet selvästi tutustunut lähdemateriaaliin.

Opetustilanteiden julkisuus on tosiaan vähän epäselvä asia. Tällä hetkellä yleinen käsitys kuitenkin on, että opetustilanne on julkinen.

YouTubevideoiden katsominen opetustilanteissa on lähtökohtaisesti sallittua suoraan nettisivulta. Jos videon haluaa tallentaa omaan esitykseensä, on tutustuttava käyttöehtoihin ja pyydettävä lupa tekijältä. Jotkut videot on voitu tarkoittaa yleisempään levitykseen, jolloin tämä tekijän antama laajempi lisenssi on nähtävissä videon yhteydessä.

Sopimuslisenssi ei kata YouTubevideoita ja tekijänoikeudellisessa mielessä kaikki YouTubevideot ovat elokuvia.