1.3.2011

Tekijänoikeus koulutus

Maailma kehittyy ja samalla myös opetus kouluissa. Oppilaat osaavat tehdä jo monenlaisia digitaalisia tuotoksia. Niiden tekemisessä ja julkaisemisessa tulee nykyään eteen monia kiperiä kysymyksiä. Toivottavasti tämä koulutus selkeyttää ajatuksiani siitä, mikä on sallittua ja mikä ei ja miten oppilaiden kanssa pitäisi toimia digitaalisen materiaalien ja sosiaalisen median kiemuroissa.

1 kommentti:

©Opettaja kirjoitti...

Hei Antti,

olit rohkeasti päättänyt vastata vaikeimpaan tehtävään ja selvästi olet miettinyt asiaa.

Kerrot alussa suojattujen aineistojen käytön pääsäännön. Tältä osin on hyvä muistaa, että tekijänoikeuslain mukainen suoja voi olla varsinaista tekijänoikeutta, jolloin suoja edellyttää teoskynnyksen ylittymistä, tai lähioikeussuojaa. Esim. mainitsemiesi valokuvat saavat aina suojaa, riippumatta siitä, ylittävätkö teoskynnyksen vai ei. Merkittävin ero suojamuotojen välillä on suoja-aika, eli myös tällaisen oikeuden haltijalla on hyvin laaja oikeus määrätä suojan kohteen käytöstä.

Kerrot myös, että jos teoskynnys ylittyy, ”ei sen käyttäjällä ole mitään oikeuksia siihen”. Tällä tarkoittanet, että tekijänoikeus syntyy tekijälle, jolla on yksinoikeus määrätä teoksen käytöstä, ellei ole luovuttanut oikeuksia. Tekijänoikeudet jaetaan moraalisiin ja taloudellisiin oikeuksiin. Muilla kuin tekijällä (tai sillä, jolle oikeuksia on luovutettu) ei ole ilman lupaa oikeutta käyttää teosta yksinoikeuden piiriin kuuluvalla tavalla.

Tekijänoikeutta on kuitenkin rajoitettu tekijänoikeuslaissa, muun muassa tiedonvälityksen ja sananvapauden hyväksi. esim. sitaattioikeudella, minkä kyllä mainitsetkin seuraavassa kappaleessa. Tämänlainen käyttäminen on siis sallittua ilman lupaakin.

Sanot vastauksessasi, että valokuvan osittainen siteeraaminen on ongelmallista, eli se, että ei käytä koko kuvaa. Olet aivan oikeassa. Osaatko selittää, mikä siitä tekee ongelmallista tekijänoikeudellisesti?

Tekijänoikeuslain 20 §:n poikkeus ei sovellu internet-käyttöön, kuten arveletkin. Netissä tapahtuva teoksen yleisölle saattaminen on välittämistä ja 20 § soveltuu vain näyttämiseen, eli fyysisen teoskappaleen näyttämiseen välittömästi läsnä olevalle yleisölle (esim. taulun näyttäminen samassa huoneessa olevalle yleisölle).

Minusta CC-lisenssiin tutustuminen on oikein hyvä idea. Tällöin oppilaiden olisi hyvä tutustua perusteellisesti CC-kuvissa käytettyihin merkkeihin, eli että minkälainen käyttäminen kunkin kuvan kohdalla on sallittua.

Olet myös hienosti perehtynyt tietoyhteiskunnan palvelujen tarjoamisesta annettuun lakiin. Tältä osin suosittelen lukemaan ajatuksella meidän tekemän mallivastauksen, koska koulujen osalta asia ei ole aivan yksiselitteinen.

Mukavaa kurssin jatkoa!